Project
informatie

BuitenGewoon wonen in Doetinchem!

Gemeente Doetinchem wenst op locatie “Wijnbergen De Kwekerij” te Doetinchem in totaal 86 biobased woningen te laten ontwikkelen, hierbij is de locatie opgedeeld in twee percelen. Met trots kunnen wij melden dat het plan ‘BuitenGewoon’ gerealiseerd gaat worden. BuitenGewoon is een initiatief van Welling Bouw | onderhoud, in samenwerking met Piqet Development.

Omschrijving project

Duurzaamheid Van land naar pand! Een gevleugelde uitspraak met een dekkende lading. Juist deze uitspraak is voor ons de inspiratiebron geweest voor de verdere uitwerking van BuitenGewoon. De locatie Wijnbergen De Kwekerij is van oorsprong een kwekerij van planten en bomen geweest. Met BuitenGewoon willen wij laten zien, dat het verbouwen van biobased materialen een kans is voor de bouw- en vastgoedsector. Dit door te refereren naar de historie van de plek, om er zo een nieuwe plek van betekenis aan te geven. De woningen zijn biobased, circulair, natuur-inclusief en zijn integraal ontworpen om de bewoner geluk en welzijn te geven. Alles geïnspireerd op natuurlijke principes. Kortom, natuurlijk waar het kan en technisch waar het moet. 

De locatie Wijnbergen De Kwekerij is van oorsprong een kwekerij van planten en bomen geweest. Wij creëren met BuitenGewoon een noaberschap met een knipoog naar zijn historische context. Dit door te refereren naar de historie van de plek, om er zo een nieuwe plek van betekenis aan te geven. De woningen zijn biobased, circulair, natuurinclusief en zijn integraal ontworpen om de bewoner geluk en welzijn te geven. Naoberschap, ofwel nabuurschap, is een sociale verhouding binnen een kleine, vaak boerengemeenschap.

De naobers, ofwel buren, staan met raad en daad voor elkaar klaar indien dat nodig is. Noem het een ruime en intensieve vorm van burenhulp. Dit was vroeger noodzakelijk omdat veel boerderijen en dorpen niet altijd konden rekenen op goede openbare voorzieningen. In een dergelijke gemeenschap werden niet alleen gereedschappen of materialen gedeeld, maar ook voedsel en drinken. Een hecht collectief met gedeelde belangen. We maken een woning voor mensen, een woning waarin welzijn en woongeluk de basis is. De woning is biobased, circulair én natuurinclusief.

De woningen in BuitenGewoon zijn integraal ontworpen om de bewoner geluk en welzijn te geven, alles geïnspireerd op natuurlijke principes. Kortom, natuurlijk waar het kan en technisch waar het moet! Wij zoeken naar balans om een nieuwe (woon)cultuur te kweken in Doetinchem.

Partners
Team BuitenGewoon: Welling Bouw | onderhoud Piqet Development Orga Architect Buro ontwerp & omgeving Alba Concepts Bouwvisie Raadgevende Ingenieurs BCI Gebouw